Radon inomhus är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar radon i inomhusluft cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige. Det är därför avgörande att regelbundet mäta radonhalten samt att vidta nödvändiga åtgärder om förhöjda nivåer upptäcks.
Det enda sättet att upptäcka radon är genom mätning. De flesta som utvecklar lungcancer till följd av radonexponering är rökare, eftersom kombinationen av rökning och radonexponering kraftigt ökar risken för sjukdomen. För att säkerställa en trygg inomhusmiljö bör radonhalten inte överstiga 200 Bq/m³ i bostäder, skolor och offentliga byggnader.
Lungcancer och radon
När radon sönderfaller bildas radondöttrar, vilka binder sig till luftburna partiklar och kan inhaleras in i lungorna. Det är dessa radondöttrar som utgör den största hälsorisken. Rökning är den främsta orsaken till lungcancer, men långvarig exponering för radon kan också leda till sjukdomen.
Radonmätning
För att upptäcka förhöjda radonhalter måste radonmätning genomföras. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det ungefär 325 000 bostäder i Sverige där radonhalten överstiger den rekommenderade referensnivån på 200 Bq/m³. Radon kan komma från marken under eller runt bostaden, byggmaterial eller hushållsvatten, men den vanligaste källan är marken.
För att få ett pålitligt resultat bör radonmätningar utföras under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april) och pågå i minst två månader. Långtidsmätningar med spårfilmsdosor är den mest tillförlitliga metoden och ger ett exakt årsmedelvärde. Du kan enkelt genomföra en långtidsmätning själv med mätdosor från ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium. För snabbare resultat kan korttidsmätningar användas, vilket kan vara användbart vid husköp eller efter saneringsåtgärder. Dessa är dock endast rådgivande.
När du andas in radon kan radioaktiva partiklar fastna i lungorna, skada lungvävnaden och öka risken för lungcancer. Ju högre radonhalten är och ju längre exponeringen varar, desto större är risken. Kombinationen av rökning och radonexponering ökar risken för lungcancer avsevärt. Regelbundna radonmätningar och nödvändiga saneringsåtgärder är därför viktiga för att minimera hälsoriskerna.